Ασημένια εικόνα, βυζαντινή ή καθολική;

“Ασημένια εικόνα, θα ήθελα να δω!” Μια συχνή ερώτηση, που κάνουμε καθημερινά στους πελάτες μας, είναι: <<Θα θέλατε βυζαντινή εικόνα ή καθολική, δυτική εικόνα;>> Τότε λοιπόν συνήθως, ο πελάτης διατυπώνει τη σαφέστατη απορία: <<Ποια είναι η διαφορά;>>  Όταν μιλάμε για εικόνα εννοούμε μια αγιογραφία ή εικονογραφία, δηλαδή μια ζωγραφική τέχνη. Με αυτήν απεικονίζουμε τα πρόσωπα των Αγίων, της Παναγίας και του Χριστού, αλλά και θέματα από τη ζωή των αυτών, όπως και την ιστορία της Εκκλησίας.

Τεχνοτροπίες

Αυτή η ζωγραφική τέχνη όμως διακρίνεται σε τεχνοτροπίες όπως η βυζαντινή Αγιογραφία ή αλλιώς θεολογική ζωγραφική. Αυτή φανερώνει τις αλήθειες της Χριστιανοσύνης μέσα από τα σχήματα και τα χρώματα της ζωγραφικής τέχνης. Βέβαια η τέχνη αυτή είναι αφαιρετική αναπαριστώντας τα πράγματα και τα πρόσωπα, όχι στην γήινη πραγματικότητα. Αλλά απεικονίζονται μεταμορφωμένα στην αιωνιότητα της Βασιλείας του Θεού. Η βυζαντινή Αγιογραφία ή αλλιώς  Αγιογραφία της Ορθοδοξίας, σε παγκόσμια κλίμακα θεωρείται τέχνη υψηλής ποιότητας και συμβάλει στην πνευματική αναζήτηση. Σε αυτήν δεν ακολουθείτε η φυσική σειρά και εξέλιξη των πραγμάτων. Αλλά αλλάζουν τα γεγονότα, ο χώρος, ο χρόνος, προσπαθώντας να αποδώσουν την πνευματική υπόσταση του θέματος. Οι πρωτοστάτες σε αυτήν την τέχνη δημιούργησαν μοναδικές εκφραστικές αρμονίες και εξαιρετικές συνθέσεις εικόνων. Παρά τα απλοϊκά, χειροποίητα και ταπεινά υλικά με εξαιρετικά μεγάλη διάρκεια στο χρόνο.

Η καθολική αγιογραφία, χαρακτηρίζεται για τη χρωματική τελειότητα και τη φυσική προοπτική, ενώ στη βυζαντινή αγιογραφία, η προοπτική δεν έχει λόγω ύπαρξης. Τα χρώματα λειτουργούν για την ανάδειξη τις πνευματικότητας εικόνας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα πρόσωπα που διαδραματίζουν τον πρωταρχικό ρόλο σε μια βυζαντινή εικόνα, να απεικονίζονται μεγαλύτερα από τα άλλα. Κατά την βυζαντινή τεχνοτροπία, υπάρχει αξιοκρατία, χωρίς προοπτική ενώ τα πάντα στρέφονται προς το κέντρο της εικόνας, προς την πηγή του φωτός.

Επιλογή

Χωρίς να θέλω να σας κουράσω, ποια είναι η σωστή επιλογή της εικόνας που μπορείτε να κάνετε; Αν είναι για δώρο σκεφτείτε, αν και πόσο είναι θρησκευόμενοι οι παραλήπτες. Επίσης να θυμάστε, ότι μια καθολική εικόνα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν κάδρο – πίνακας, μιας και όλα κρεμιούνται ή είναι επικαθήμενα. Βέβαια υπάρχουν και φανταστικές βυζαντινές εικόνες που είναι κατάλληλες και ουδέτερες για κάθε χώρο ακόμα και επαγγελματικό ή οικιακό. Βέβαια η επιλογή είναι αποκλειστικά δική σας υπόθεση!!!

Εμείς απλά σας ευχαριστούμε, για την προτίμηση που εισπράττουμε καθημερινά και μη ξεχνάτε, είμαστε πάντα έτοιμοι να σας εξυπηρετούμε και να λύνουμε οποιοδήποτε πρόβλημα σας.

   

Leave a Reply